Skip to main content

GST: Ujian keimanan


Telah masuk tiga (3) hari, GST menjadi sebahagian daripada hidup kita. Ada yang menganggap GST adalah jalan inisiatif untuk pembangunan ekonomi Malaysia. Ada juga yang menganggap GST adalah beban buat rakyat jelata. Sehingga ada yang memaki, menghina, memarahi pihak-pihak tertentu tanpa sedar bahawa mereka sedang mengumpul dosa percuma.

Mereka terlampau takut untuk hidup dengan GST.

Mereka risau perut mereka tidak terisi dengan adanya GST.

Mereka risau keluarga mereka hidup susah kerana GST.

Malangnya mereka lupa, yang memberi rezeki itu bukan GST tetapi Allah.

Hakikatnya mereka sendiri tahu kalau mereka memaki, menghina, memarahi sekalipun, adakah GST akan dimansuhkan? Adakah suara mereka di dengar oleh pihak-pihak terbabit? Jadi janganlah membuang masa dengan menunjukkan keimanan yang tipis dengan berbuat demikian. Pandanglah GST sebagai ujian keimanan buat kita. Jadikan GST dan kerajaan Malaysia sebagai asbab untuk Allah turunkan ujian kepada kita.

Mungkin post saya ini kelihatan seperti pro kerajaan tapi sebenarnya saya tidak pernah menyebelahi mereka kerana melancarkan GST. Saya juga bukan merelakan diri ditindas membuta tuli. Tetapi saya memberi pandangan atas dasar diri yang hidup berTuhan. Serta meletakkan harapan kepada Dia yang punya kuasa dalam mengubah sesuatu keadaan.

Sekiranya benar kita ditindas, tiada apa yang mampu kita lakukan melainkan berdoa. Iya berdoa mampu merubah hati yang keras menjadi lembut dan mereka yang jahat menjadi baik. Sekiranya doa kita tidak dimakbulkan di dunia - jangan mengeluh. Kerana Allah pasti tahu yang terbaik buat kita. Perlu kita ingat, faham dan sematkan dalam hati bahawa mereka yang zalim akan dihukum Allah setimpal dengan kezaliman yang dia lakukan. Sungguhnya Allah itu maha mengetahui dan bijaksana dalam setiap perancangan.

Jadi saya mohon kepada semua saudara seIslam (khususnya) dan berlainan agama (amnya) untuk menghentikan posting memaki, menghina, menyumpah dan lain-lain perbuatan yang sia-sia. Kita tidak mampu berbuat apa-apa kerana kita hanya rakyat biasa. Tetapi sebagai manusia, kita punya Tuhan untuk meminta. Minta juga agar kita diberi ketenangan dalam melalui kehidupan yang penuh warna dan sementara.

Comments

Popular posts from this blog

9 Rutin Penjagaan Kulit Muka

Jarang Ainy nak share berkenaan kecantikan ni sebab Ainy sendiri pun masih belajar. Bila Ainy share ni tak bermakna kulit muka Ainy cantik, flawless kebabom macam instafamous tu tau tapi alhamdulillah getting better dari sebelum ni. Jadi nah Ainy nak kongsikan 9 rutin penjagaan kulit muka yang biasa Ainy amalkan di rumah untuk anda. Biar kita sama-sama sihat dan cantik ya.

Percutian ke Pulau Kapas, Terengganu yang Penuh Dengan Aktiviti Menarik

Baru-baru ni Ainy dan kawan-kawan berpeluang bercuti ke Pulau Kapas. Kalau anda nak tahu, Ainy ni jenis suka dengan apa saja jenis pulau dan pantai. Suka sangat! Tapi yang tak suka bila balik dari pulau atau pantai ni mesti kulit sunburn teruk. Grrhhh! Tapi tak pernah serik pun sebab tu bila kawan-kawan ajak ke Pulau Kapas ni, Ainy tak menolak malah excited!

Pengalaman Buat Rawatan Muka di Estetika Medispa (Rawatan Pertama)

PENGALAMAN BUAT RAWATAN MUKA DI ESTETIKA MEDISPA (RAWATAN PERTAMA) | Assalamualaikum dan selamat pagi semua. InsyaAllah hari ini Ainy nak berkongsi pengalaman Ainy sendiri buat rawatan muka di Estetika Medispa. Best ke tak best? Berkesan ke tak, semua itu Ainy akan kongsikan di bawah nanti okay. InsyaAllah.