Skip to main content

9 Rutin Penjagaan Kulit Muka


Jarang Ainy nak share berkenaan kecantikan ni sebab Ainy sendiri pun masih belajar. Bila Ainy share ni tak bermakna kulit muka Ainy cantik, flawless kebabom macam instafamous tu tau tapi alhamdulillah getting better dari sebelum ni. Jadi nah Ainy nak kongsikan 9 rutin penjagaan kulit muka yang biasa Ainy amalkan di rumah untuk anda. Biar kita sama-sama sihat dan cantik ya.

Kenalpasti Jenis Kulit


Haa sebelum nak beli apa-apa skincare, kenalpasti dahulu jenis kulit muka. Jenis berminyak ke, normal ke, combination ke, kering ke, semua tu kena kenalpasti dulu. Lepastu barulah senang nak pilih produk mengikut jenis kulit. Kalau tak tahu nak tengok kulit sendiri jenis yang macamana, cuba cara-cara Ainy share kat bawah ni ya.

1. Basuh muka dengan pencuci muka dan bilas.
2. Tunggu sehingga 1-2 jam dan make sure dalam tempoh ni biarkan muka togel tanpa sebarang produk.
3. Check kulit muka! 


Kenalpasti Masalah Kulit


Lepas dah kenalpasti jenis kulit dan dah tahu nak pilih produk apa, kena kenalpasti masalah kulit pulak. Contoh; kulit berjerawat ke, jeragat ke, parut hitam ke. Haa semua tu kena kenalpasti dahulu. Jadi bila nak cari produk, boleh cari yang bersesuaian yang boleh menyelesaikan masalah kulit muka sekali.

9 Rutin Penjagaan Kulit Muka


Sebelum Ainy sambung, Ainy nak bagitahu dulu yang 9 rutin penjagaan kulit muka yang Ainy nak share ni maybe tak sama seperti penjagaan muka orang lain. Ini mungkin cara Ainy tau. Dan mungkin produk yang Ainy gunakan ni tak berkesan untuk orang lain tapi dengan Ainy alhamdulillah buat masa sekarang serasi. Mana yang anda rasa baik - ambil. Yang nak ditambahbaik - pun boleh, tak ada masalah. Okay jom kita sambung!

Langkah 1: Pencuci Muka



Untuk pencuci muka, Ainy pakai produk dari Meeracle. Alaa yang selalu kita nampak iklan di billboard besar-besar kat tepi jalan tu. Ainy pakai produk ni haritu saja nak try sebab pencuci muka yang sebelum ni dah habis tapi bila dah guna terus jatuh cinta. Dan sebab lagi satu, Ainy dapat tahu yang produk Meeracle ni satu-satunya di Asia yang menggunakan ekstrak batu permata, delima dan berlian. Banyak kelebihan gemstone ni tau untuk kulit muka!

Selain tu buat anda yang nak tahu, produk pencuci muka yang baik dan selamat biasanya tak berbuih. Haa itu jugak salah satu sebab Ainy suka pakai pencuci muka Meeracle ni. Ainy picit sikit je, boleh cover sapu 1 muka.

So far lepas Ainy cuci muka, memang Ainy dapat rasa muka Ainy lebih licin dan segar. Lepastu liang pori Ainy pun dah mula mengecil lepas seminggu penggunaan dan muka dah tak berminyak dah. Tapi setakat ni sunburn belum hilang sepenuhnya lagi. Takpe masih terlalu awal kan nak share feedback yang gempak kebabom. Tunggu habis 1 botol ni Ainy share lagi ya.

Produk boleh didapati: +6014-528 1374 (Ira Hani, Ejen Meeracle)

Langkah 2: Skrub



Untuk skrub muka pulak, Ainy biasanya akan buat 1 kali seminggu. Please jangan buat hari-hari sebab tak bagus untuk kulit muka. Skrub ni sebenarnya boleh menipiskan kulit tau tanpa kita sedar so jangan kerap sangat pakai ea. Seminggu sekali tu dah okay dah!

Tekstur untuk skrub yang bagus pulak, biasanya yang jenis biji-biji halus. Lagi halus lagi baik tau! Ainy suka sangat pakai skrub dari Asianic ni sebab memang best. Sekali skrub tu licin terus whitehead dan blackhead kat muka. Dan skrub ni sebenarnya untuk badan tapi Ainy buat jadi skrub muka sekali sebab teksturnya halus je. Jimat!

Produk boleh didapati: Asianic Malaysia

Langkah 3: Toner



Untuk toner ni, Ainy pakai brand dari Hada Labo. Ainy ambil yang premium punya lol kemain. Tekstur toner pun best dan bila dap-dap kat muka rasa zas terus meresap ke muka tau. Kulit muka pun rasa licin je bila pakai toner. Bestlaa! Ni dah nak masuk botol kedua Ainy guna toner ni tau.

Produk boleh didapati: Drug stores

Langkah 4: Serum



Serum ni pulak, Ainy pakai produk Meeracle jugak. Sebenarnya Ainy beli 1 set haritu, ada pencuci muka dan serum sekali. Yang bestnya serum ni, Ainy tak perlu tepek banyak-banyak. Picit sikit je kat tangan dah boleh cover sapu keseluruh muka. Lepastu Ainy dapat rasa kulit lembab je sepanjang hari. Kulit Ainy yang kusam sebelum ni pun dah totally hilang dah tau. Yehuuu happy giler! Ainy yakin salah satu sebab kulit kusam Ainy hilang cepat sebab ada ekstrak batu-batu permata, delima dan berlian dalam produk ni. Sebab tu dia bertindakbalas dengan cepat!

Produk boleh didapati: +6014-528 1374 (Ira Hani, Ejen Meeracle)

Langkah 5: Moisturiser



Untuk yang moisturiser ni, Ainy pakai 2 jenis brand. 1 dari Haze Care dan 1 lagi dari Estetika Medispa sebab dua-dua pun best!


Bila siang biasanya Ainy akan pakai moisturiser dari Haze Care sebab ada SPF sekali dalam tu. Sesuai sangat nak protect skin dari cuaca panas di Malaysia ni. Tapi bila malam pulak, Ainy akan pakai moisturiser dari Estetika Medispa sebab lebih light. Bila pakai macam tak rasa pakai moisturiser pun. Bestlaa.

Produk boleh didapati: Haze Care & Estetika Medispa

Langkah 6: Sunblock



Untuk sunblock, Ainy pakai brand Biore. Haa mesti ramai yang pakai sama jugak dengan Ainy kan? Ainy suka Biore ni sebab tekstur dia tak melekit macam sunblock yang lain. Jadi bila pakai dapat rasa krim tu menyerap dengan baik di seluruh muka. Kalau panas terik pun, kulit tak berminyak tau. Lama jugaklah Ainy setia dengan sunblock Biore ni dan dah jadi salah satu produk wajib ada dalam handbag Ainy tiap kali keluar rumah.

Produk boleh didapati: Drug stores

Langkah 7: Serum Parut, Jerawat etc



Langkah yang ini, Ainy biasanya apply malam saja sebelum tidur. Ini langkah tambahan untuk penjagaan muka waktu malam. Bila malam laa apa saja produk yang kita pakai akan bekerja sebenarnya jadi penggunaan serum parut, jerawat dan lain-lain masalah ni sangat bagus. Macam Ainy ada masalah parut hitam di tepi hidung jadi Ainy akan apply Azanis Scar Serum setiap malam.

Tekstur serum ni sedikit melekit tau jadi Ainy akan tepek sikit je dekat tempat yang berparut tu dan biarkan. Jangan sapu 1 muka tau. Membazir! Sapu tempat yang nak dirawat saja.

Produk boleh didapati: Azanis Scar Serum

Langkah 8:  Krim Mata



Krim mata ni pun Ainy akan apply malam dan sebelum tidur. Senang produk nak bekerja dan merawat. Ainy pakai krim mata dari Estetika Medispa. Yang ni bukan saja rawat dark circle semua tu tapi jugak bantu kurangkan kedut bawah mata.

Dah 4 bulan Ainy pakai krim mata dari Estetika Medispa ni. Alhamdulillah serasi cuma bahagian mata ni biasanya kesannya lambat sikit sebab kat situ bahagian yang paling sensitif. Jadi kena banyak bersabar ya kalau nak cantik. Kalau istiqamah inshaAllah berkesan!

Produk boleh didapati: Estetika Medispa

Langkah 9: Mask Sheet



Untuk mask sheet ni Ainy pakai brand Nature Republic. Dulu masa pergi Korea, Ainy beli almost 100 pcs mask sheet. Haa buat stok terus! Mask ni biasanya Ainy pakai seminggu 3 kali. Tapi kalau ada event dan banyak masa di luar (dan bergantung pada tahap kerajinan jugak), Ainy akan pakai selang sehari. Best sangat muka lepas pakai mask sheet ni tau. Rasa segar, lembut dan lembap. Bayangkan kalau amalkan selalu pakai, mesti kulit akan slowly lebih baik dari sebelumnya.

Produk boleh didapati: Korea (kat Malaysia, Ainy tak pasti beli kat mana sorry)

Okay itu saja dari Ainy. Nampak macam simple je kan tapi kalau datang malas, tak adanya nak follow step by step dah. Tapi tiap kali datang malas tu selalulah zikir “nak cantik, nak cantik, nak cantik”. Mana tahu timbul kesedaran yang nak cantik tu kena datang dengan usaha. Ha giteww!

Apa pun produk yang kita pakai tu, sebaiknya baca dulu bahan-bahan yang terkandung dalam produk. Benda nak pakai kat muka kan kena lebih alert supaya tak sapu benda-benda yang boleh merosakkan muka. Apa pun moga bermanfaat! 

Comments

Popular posts from this blog

Percutian ke Pulau Kapas, Terengganu yang Penuh Dengan Aktiviti Menarik

Baru-baru ni Ainy dan kawan-kawan berpeluang bercuti ke Pulau Kapas. Kalau anda nak tahu, Ainy ni jenis suka dengan apa saja jenis pulau dan pantai. Suka sangat! Tapi yang tak suka bila balik dari pulau atau pantai ni mesti kulit sunburn teruk. Grrhhh! Tapi tak pernah serik pun sebab tu bila kawan-kawan ajak ke Pulau Kapas ni, Ainy tak menolak malah excited!

Borneo Natural Sukau Bilit Resort, Sabah antara Lokasi Percutian yang Sesuai Buat Pencinta Alam

Baru-baru ni Ainy berpeluang bercuti ke Sabah dan Ainy dan kawan-kawan pilih untuk ke Sukau, Sabah. Untuk anda yang tak tahu, percutian Ainy ke Sukau, Sabah agak berbeza dari percutian Ainy yang biasa sebab kali ni Ainy lebih pada bercuti untuk connect dengan nature. Dah macam kira percutian; back to nature dah tau. Untuk percutian ni, Ainy dan kawan-kawan pilih untuk menginap di Borneo Natural Sukau Bilit Resort, Sabah. Bila Google nama resort ni, anda akan jumpa gambar resort dia yang cantik dan unik. Sebab tulah Ainy dan kawan-kawan pilih resort ni dari resort-resort yang lain. Okay jom baca kisah Ainy kat bawah ni sepanjang kat sana okay.

Aspiro Tawar Perkhidmatan Perniagaan Global Pertama di Malaysia

Baru-baru ni Ainy menyertai pelancaran "Aspiro Global Business Services Centre" dan apa yang menariknya tentang Aspiro ni rupanya diorang adalah Pusat Perkhidmatan Perniagaan Global Pertama di Malaysia. Aspiro yang berstatus MSC ini memilih Malaysia untuk dijadikan sebagai headquaters menawarkan khidmat terbaik dalam pengurusan sumber manusia, teknologi maklumat, akaun dan kewangan kepada lebih 80,000 pengguna yang mempunyai perniagaan di Indonesia dan China.